Biomimicry
Het eerste project was van de opdrachtgever: Waag technology and society. We moesten een plan maken voor het Science park. Dit moesten we voor een gekozen locatie doen. In het plan moest biomimicry zitten verwerkt. Dit project deed ik met Lucas, Khymo en Eva.
Wij hadden het leegstaande perkeerterrein gekozen.
Ons plan was om een natuurplaats te maken met in het midden water. Om het water heen een moerassig gebied en in het midden van het water een eilandje. Op dat eilandje mogen alleen dieren op komen. Het is door de natuur overgenomen, omdat de dieren daar dan hun gang kunnen gaan.
Over het water een vlonder pad met tussen de leuning en het pad honingraat structuur. Dit is geïnspireerd op het nest van bijen.
Er is een huisje waar mensen kunnen samenkomen, maar ze kunnen er ook schuilen voor de regen en het dient ook als schaduw plek voor mensen.
We hebben een ecoviaduct, zodat het Flevopark en het Science park met elkaar kunnen worden verbonden. En de dieren van het Science park kunnen dan naar het Flevopark en andersom.
De oranje lijn op het kaartje hiernaast is de lijn vanaf het punt waar we het ecoviaduct tot en met het punt waar het ecoviaduct eindigt.
Eureka bruggen
Ons tweede project ging over bruggen. Het was van Eureka en aan Eureka doen meerdere scholen mee aan en je kan ook met dit project winnen. De opdrachtgever is: Platform WOW & Rijkswaterstaat. Dit project deed ik samen met Winnie, Saar, Maite Lynn.
De opdracht was om een brug te maken waarbij de verbindingen voldoen aan de IFD principes. Verder moet het circulair zijn. Je moest verschillende onderdelen hebben en dit moet inelkaar worden gezet tot een brug. De brug moet op verschillende plekken kunnen worden geplaatst en het moet dan ook andere afstanden kunnen hebben. IFD principes betekenen dat het industrieel, flexibel en demontabel moet zijn.
Eureka heeft 7 stappen en die stapppen hebben we beschreven in ons eindverslag. Ik ga nu niet alle 7 stappen beschrijven, want in ons eindverslag hebben we 12 bladzijdes aan alleen maar beschrijving van 7 stappen. Wij hebben 3 ideeën over verbindingen bedacht. Van die ideeën hebbben wij spuugmodellen gemaakt. Dat zijn modellen die erg lelijk zijn en je test alleen maar of die verbinding goed werkt. Onze 3 spuugmodellen waren:
-
L-vormige sluiting
-
Inkliksysteem
-
Schuine palen
Wij zijn door de spuugmodellen er achter gekomen dat het inklikstysteem (2) niet werkt.
1
1
2
2
3
Met dit blokje hout hebben we haakjes gemaakt voor
Hier zie je foto's van Noore en ik die bezig waren met het vlechten van de stof.
Lampen
Het derde project was met het groepje: Lune, Noore en ik. De opdracht gever was "Het Tolhuys", zij maken lampen die duurzaam zijn.
Hun lampen zijn duurzaam, omdat ze het maken van afval materiaal, bijvoorbeeld van bouwhekken of kaasraspen. Wij hebben 3 afvalmaterialen gekregen waar mij we eerst een materiaal onderzoek hebben uitgevoerd. De 3 afvalmaterialen waren:
1. Soort blauwe buisjes
2. Soort stokjes van plastic of metaal die een haakje hebben aan de uitheinden.
3. Heel veel verschillende soorten en kleuren stof.
Wij hebben met deze afvalmaterialen een materiaal onderzoek uitgevoerd, je onderzoekt dan wat je allemaal kan doen met dat afvalmateriaal. We zijn er achetr gekomen dat je echt niet normaal veel met dingen kan doen en dat het niet zo is dat je met stof het meetse kan. Toen kwam opdrachtgever, hij heeft gekeken naar ons materiaal onderzoek en feedback gegeven. Op basis van dat hebben we een idee bedacht voor onze lamp, we hebben aan het begin een soort gordijn lamp bedacht. Die is het uiteindelijk ook geworden. Ik zelf vind het erg leuk om met de stof te vlechten. Dit hebben we daarom ook toegepast in de stof. We hebben alles behalve de bovenste ring zelf gemaakt en hebben ook iets bedacht hoe je dat maakt. Kijk naar de foto's hiernaast voor onze proces foto's.
Door de haakjes kan je ook het hoeveelheid licht verstellen, dus meer en minder licht.